Zakaj je pomembno, da vaši malčki nosijo sončna očala?

Zakaj je pomembno, da vaši malčki nosijo sončna očala?

Zakaj otroci potrebujejo sončna očala?

Toplejše temperature, daljši dnevi, počitnice, … to so razlogi, da običajno zunaj preživimo veliko več časa, kot v hladnejših zimskih dnevih. Za zaščito otroške kože poskrbimo z uporabo sončnih krem. Kaj pa zaščita njihovih oči? Ali je pomembno, da otroci nosijo sončna očala?

Zaščita oči pred soncem je nujna, ne glede na starost. Težave z vidom se lahko pojavijo v katerem koli obdobju človekovega življenja, zato bi jih morali vaši otroci začeti preprečevati zgodaj.

Otroci potrebujejo sončna očala, ker leče v njihovih očeh prepuščajo več UV-sevanja kot pri odraslih. Ker UV-sevanje, ki vstopi v oko, poškoduje celice, so otroci izpostavljeni večjemu tveganju za številne zaplete.

Otroci so letno tudi bolj izpostavljeni soncu kot odrasli. Ta povečana izpostavljenost sončni svetlobi poveča tveganje za poškodbe oči zaradi ultravijolične (UV) svetlobe – nevidnega elektromagnetnega sevanja, ki ga oddaja sonce. Za razliko od oči odraslih, otroške oči še vedno dozorevajo in ne morejo tako učinkovito filtrirati škodljivih UV žarkov, je zaščita oči za mlade nujna.

Otroške veke in koža okoli oči so občutljive in bolj ranljive kot koža odraslih. Poškodbe zaradi UV žarkov se sčasoma kopičijo. Dolgotrajne težave z očmi, ki niso značilne za otroke, lahko vključujejo katarakte in s starostjo povezano degeneracijo makule, ki lahko zameglijo vid, postanejo motne barve in povzročijo razvoj pterigijuma, ki je nerakasta rast tkiva na površini očesa.

Na srečo sončna očala zaščitijo tako kožo okoli očesa kot samo oko. Razmislite o tem, da bi vaši otroci vsak dan nosili sončna očala. UV-žarki lahko še vedno poškodujejo oči, tudi v oblačnih dneh.

 

Vir:

Reasons Children Need Sunglasses | Rockville (youreyesite.com), 

Do children need sunglasses? – Mayo Clinic Health System

Deli prispevek