Če razmišljate o nakupu previjalne podloge, ste v pravi trgovinici. V kolikor ste v veselem pričakovanju, da postanete starši, je previjalna podloga pravi nakup za previjanje plenic in obvezna oprema popolne otroške sobe.

Pri tem je zelo pomembno, da so v vašem izboru previjalne podloge z robom, ki omogočajo, da se vaš malček ne prekotali s previjalne mize, kavča,… Tudi midva uporabljava previjalno podlogo z dvignjenim robom in lahko z za gotovostjo trdim, da druge sploh ne pridejo v poštev.

Filter

Zakaj razmisliti o pravilni previjalni podlogi?

Ko razmislimo o tem, kaj vemo o zgodnjem razvoju dojenčkov in tipičnih mejnikih kotalkanja, plazenja in hoje, se zdi, da previjalne podloge niso nič kaj posebnega. Ko se dojenčki naučijo kotaliti in plaziti, lahko približno od petih mesecev zamenjava plenic postane boj. In če pomislite, da svoje malčke previjete do 6-krat na dan ali 6500-krat do treninga za kahlico, otroci pa običajno niso navajeni na stranišče do starosti 2,5 do 3 let, je bolj smiselno kupiti previjalno podlogo, ki bo rasla z vašim otrokom in delovala od rojstva do treninga kahlice. 

Pravilna izbira previjalne podloge pa ni pomembna samo z vidika udobja, pač pa z vidika varnosti.

In hospitalizacije niso nekaj, o čemer bi kdaj želeli razmišljati s svojimi malčki … že omemba teh besed vzbudi občutek panike in skrbi. Ob tem pa nam v glavo šini misel, katere preproste vsakodnevne dejavnosti in gospodinjski predmeti lahko ogrozijo naše dojenčke in kako zagotoviti, da lahko da bi se večina teh poškodb preprečila. Dejstvo pa je, da dojenčke mlajše od 1 leta največkrat na hospitalizacijo pripeljejo padci s previjalnih miz, postelj, kavčev in ostalega pohištva. Na Youtubu je zaokrožil video posnetek, kjer brat ujame dojenčka in ga ubrani pred padcem. Mama je dogodek uspela ujeti v objektiv in ga objavila v namen ozaveščanja pred padcem dojenčkov s previjalnih miz.

Posnetek si lahko ogledate tudi tukaj:

Torej, bodite prepričani, da niste preveč previdni starši, če razmišljate katere previjalne podloge so prava izbira. Pravzaprav ravno nasprotno! 

Previjalne podloge z dvignjenimi robovi.

To je verjetno najpogostejša vrsta previjalnih podlog, ki jih boste našli. Običajno so polnjene z mehko peno, na zunanji strani pa so obdane s PVC-jem, ki je primeren za dojenčke.

Takšna previjalna podloga je izredno praktične narave, saj se dojenčki večkrat polulajo in pokakajo. Pomembno je, da ima previjalna podloga tudi snemljivo prevleko – prevleka je po naših izkušnjah »MUST«! Zakaj? Ker je prijetna na otip, ne predstavljam si da dojenčka položimo kar direktno na mrzel PVC.

Zato, ker v nasprotju s pogrnjeno tetrico, prevleka lepo zaobjame previjalno podlogo in posledično ne drsi. Snemljivo prevleko po potrebi operete, zato je praktično, da imate že od začetka dve. V naši ponudbo najdete previjalne podloge, ki imajo snemljivo preveliko iz 100% organskega bombaža. Tako je vaš malček z golo kožo na prijetnem in naravnem materialu, ki ne povzroča nobenih alergijskih ali drugih reakcij. 

Previjalne podloge lahko kupite skoraj že povsod – od Amazona, do v večini trgovin za dojenčke. Tudi cena previjalne podloge je lahko zelo različna, vse od 10€ pa vse do 80€. Morate pa se zavedati, da kljub zelo podobnemu izgledu, niso vse enake. Številne cenejše blagovne znamke so narejene iz PVC-ja in vsebujejo kemikalije, ki jih ne želite ob otrokovi koži, medtem ko so previjalne podloge srednjega in visokega razreda pogosto narejene iz PVC-ja brez BPA in ftalata. Tudi dvignjene stranice na nekaterih cenejših preprogah so res nizke in ne nudijo dodatne varnosti. V nasprotju s tem so številne dražje različice opremljene z lepo dvignjenimi stranicami, nekatere pa imajo tudi dodan tanek varnostni pas.

Previjalne podloge z dvignjenimi robovi imajo to prednost, da jih lahko uporabljate na tleh ali na previjalni mizi in najpomembnejše je, da bodo dvignjene stranice preprečile vašemu  malčku, da bi se prevalil in padel. V vsakem primeru pa dojenčka ne smete nikoli pustiti na previjalni podlogi brez nadzora, še posebno ko začnejo odkrivati svoje akrobatske zmožnosti.

Sama sem se na prvi pogled zaljubila v previjalne podloge znamke Nobodinoz, saj so polnjene iz nestrupenih materialov, prevleke pa so naravnost božanske. So izredno mehke na otip, v naši ponudbi najdete celo prevleko iz organskega bombažnega frotirja.

Na začetku sem mislila, da bo ena prevleka dovolj, vendar se je izkazalo da nujno potrebujemo dve. Previjalne podloge, ki imajo prevleko iz organskega bombaža so res izredno koži prijazne za vašega dojenčka. Njihova koža je od vsega začetka zelo občutljiva, zato je res pomembno da jim zagotovimo najbolje.

Zato je pomembno, da so prevleke za previjalne podloge trpežne in kvalitetne!

Ekološki bombaž je seveda še boljši in bolj primeren od tradicionalnega bombaža. Zakaj? Ker organski oz. ekološki bombaž ni obdelan z nevarnimi kemikalijami in posledično tudi njegova vlakna ostanejo močnejša ter trpežnejša. 

Kakšna naj bo velikost previjalne podloge?

Na začetku se vam bodo vse previjalne podloge zdele dovolj velike, a kaj kmalu bo vaš malček zrasel. Pri nas je 6 mesecev minilo kot bi mignil in res sem izredno vesela, da smo se že v začetku odločili za malo večjo podlogo. Najprimernejša dimenzija je 70 x 50cm in debeline cca 10 cm. 

Previjalne podloge, ko ste z malčkom na poti.

Že prvič, ko se boste odpravili od doma z vašim dojenčkom, boste ugotovili kako priročno je, da imate s seboj prenosno previjalno podlogo. V naši trgovinici najdete idealno podlogo za previjanje na poti, ki je narejena iz 100% organskega bombaža in 100% organske bombažne frotirne podloge z vodotesnim polnilom (zelo pomembno).

Potovalna predloga se preprosto zvije v tulec in v vaši previjalni torbi zavzame minimalno prostora. Ko pa jo razgrnete pa je ravno pravšnje velikosti za udobno previjanje malčka, praktično kjerkoli – 60 x 35cm. Zaradi naravnega materiala je prijazna do kože vašega malčka, po potrebi pa jo seveda operete v pralnem stroju in kasneje osušite.