Od tradicije do trenda: kako so se adventni koledarji razvijali skozi leta?

Od tradicije do trenda: kako so se adventni koledarji razvijali skozi leta?

Tradicija

Tradicija adventnega koledarja ima korenine v krščanskih verskih običajih, ki segajo v 19. stoletje. Sama beseda advent se nanaša na pričakovanje rojstva Jezusa Kristusa. Koncept označevanja dni pred božičem s posebno pobožnostjo se je začel v krščanskih skupnostih. Natančen izvor adventnega koledarja naj bi bil nemška protestantska kreacija. V zgodnjem 19. stoletju so nemški luterani adventne dneve odštevali tako, da so na vrata označevali črte s kredo ali prižigali sveče. Ti vizualni opomniki so bili vsakodnevni opomin za duhovno pripravo na božič.

Prvi tiskani adventni koledar

Za prvi tiskani adventni koledar je zaslužen Nemec Gerhard Lang, ki se je zgledoval po adventni tradiciji. V zgodnjih 1900-ih je Lang ustvaril koledar, ki je vseboval 24 majhnih verskih podob, pri čemer je bilo treba eno odpreti vsak dan do božiča. Ta začetna različica je bila podobna sodobnim adventnim koledarjem, ki jih vidimo danes.

Priljubljenost adventnih koledarjev se je hitro razširila po Evropi in postala cenjena tradicija med družinami. Sčasoma so se tradicionalne religiozne podobe razvile tako, da so vključevale bolj posvetne elemente, koledarji pa so začeli vsebovati majhna darila ali priboljške za vsakodnevnimi vrati ali okni.

Koncept adventnega koledarja je v zadnjih letih

Koncept adventnega koledarja je v zadnjih letih doživel porast raznolikih in kreativnih različic. Od koledarjev, polnjenih s čokolado, do koledarjev, posvečenih lepotnim izdelkom, igračam ali celo deljenjem popustov in posebnih ugodnosti, se je tradicija razširila, da bi zadovoljila širok spekter interesov in preferenc.

Adventni koledar danes

Danes je adventni koledar postal priljubljena tradicija, ki jo praznujejo ljudje različnih ver in kultur. Simbolizira pričakovanje, veselje in enotnost, ki jih prinaša praznični čas. Služi kot opomnik, da se upočasnimo, sprejmemo duh dajanja in cenimo čarobnost tega posebnega letnega časa. Potovanje adventnega koledarja od verskega izvora do priljubljene praznične tradicije lahko pripišemo njegovi lastnosti, da prinaša veselje, ustvarja pričakovanje in služi kot vizualna predstavitev odštevanja do božiča. Še naprej se razvija in prilagaja ter osvaja domišljijo in srca ljudi po vsem svetu.

Superbaby-jev Adventni koledar 

(klikni na okence in odkrij, kaj se skriva)

Deli prispevek