Vau, vaš dojenček prihaja iz porodnišnice! Ste pripravljeni?

Nekatere odločitve za postavitev otroškega pohištva so lahko enostavne, na primer uporaba otroške komode. Toda druge je morda malo težje umestiti. Kam naj gre vse? Kaj izgleda najbolje? Kaj je najbolj varno? Otroška soba mora predstavljati kar le se da, umirjeno, sproščeno in na prvem mestu varno okolje za vašega dojenčka. Na to temo, bomo najprej navedli nekaj dejstev oz. misli glede varnosti.

Filter

Vsaka otroška soba potrebuje otroško posteljo. Kam postaviti otroško posteljico?

Jaslice oz. otroško posteljo je najbolje postaviti blizu vrat otroške sobe, tako da jo lahko hitro dosežete, ko sredi noči vaš dojenček zajoka ali v drugih nujnih primerih.

Pri postavljanju posteljice upoštevajte tudi naslednje varnostne smernice:

  • Nikoli ne postavljajte otroške posteljice blizu okna. Dojenčki in malčki se lahko ujamejo v zavese ali vrvice – celo padejo skozi okna.
  • Otroška soba je vedno polna stvari, zato se prepričajte, da ste pospravili vse okoli otroške posteljice.
  • Jaslice oz. posteljico postavite čim dlje od vseh električnih kablov in vtičnic. Prav tako ne postavljajte posteljice pod police ali kaj težkega, kar bi lahko padlo s stene in na vašega dojenčka.
  • V bližini otroške posteljice ne obešajte ničesar z vrvicami ali trakovi. To predstavlja nevarnost zadušitve. To vključuje tudi razne viseče, uspavalne igračke. Tudi njih je treba obesiti izven dosega vašega otroka. Ko dojenček lahko povsem sedi pa jih obvezno odstranite.

Otroška soba potrebuje praktično in varno ureditev pohištva.

Velja, da je najučinkovitejša postavitev previjalne mize v bližini posteljice.

Tukaj bi se za trenutek ustavila, saj lahko z vami delim našo izkušnjo. Bellina otroška soba zaenkrat še ne vključuje previjalne mize. Že od samega začetka imamo previjalno mizo postavljeno v kopalnici – zakaj? Pri vsakodnevnem večernem kopanju kopalnico segrejemo, da je toplo. Po kopanju Bello položiva na previjalno mizo, jo negujeva, namaževa, dodobra obriševa, zamenjava pleničko, oblečeva, itd. Tako ji je med kopanjem toplo in gre iz kopalnice že oblečena v svežem perilu. Drug razlog pa je, seveda, kakec! Ja kakec! Še posebno v prvih tednih, če še niste, še boste, naleteli na kakec do vratu. V tej situaciji je izredno priročno, da imamo vodo na dosegu roke, saj jo še kako potrebujemo. 

Otroška soba nujno potrebuje zaboj za igrače.

Zaboj za igrače je eden izmed elementov, ki so potrebni v otroški sobi, saj pomaga pri izogibanju neurejenosti, spodbuja otroke k spoštovanju lastne lastnine in jih uči, kako organizirati prostor okoli sebe. Priročno je, da ima kolesa in vrvico, ki omogočata prevoz. To bo lepa in uporabna dekoracija otroške sobe.

Otroška soba mora biti opremljena za nekaj mesecev vnaprej.

Res je, vaš dojenček se na začetku ne bo sam premikal. To se bo v nekaj mesecih, ki bodo verjemite, minili kot bi mignil spremenilo! Otroška soba bo po vseh verjetnosti vsebovala nekaj polic, težkega pohištva, okrasja, itd. Bodite pozorni, da visoko in težko pohištvo pritrdite na stene, saj bodo te male nožice skušale priti in splezati povsod. 

V naši ponudbi otroškega pohištva so vsi elementi narejeni tako, da se pritrdijo na steno. Prepričani smo, da boste našli marsikaj lepega, funkcionalnega in modnega! Kolekcije našega otroškega pohištva so zasnovane tudi tako, da otroška soba »raste« skupaj z vašim otrokom.

Vsaka soba za otroke potrebuje prostorno omaro.

Prostorna in funkcionalna garderobna otroška omara iz Superbaby ponudbe je nepogrešljiva oprema za vsako sobo (ne samo za otroke, tudi vam bo prišla prav za shranjevanje otroških stvari). Najbolje je, da izberete takšno, ki jo lahko prilagodite vašim individualnim potrebam. Notranjost omare naj vključuje obešalnik, police, in vsaj en prostoren predal, opremljen z varnimi in zanesljivimi vodili. Tako boste lahko omaro prilagali potrebam vašega otroka, od zlaganja majhnih oblačil za dojenčke do kasneje večjih oblačil za deklice / fantke.

Izbira barve in dekoracije za otroško sobo je zelo pomembna.

Pastelne barve, kot sta roza in modra, se po izbiri barv za otroško sobo uvrščata visoko med priljubljene. Izbira barve in dekoracije poleg izbire prave posteljice je v večini primerov ena izmed prvih stvari mladih staršev. Zanimivo je, da raziskave kažejo, da otroška soba in vsi njeni dekorativni elementi pomagajo spodbuditi in oblikovati njihov intelekt. Tako je, dojenček 80% svojih informacij zbira izključno z vizijo.

Starši pa morajo izkoristiti to priložnost, da se otroška soba oblikuje v skladu z barvnimi in spominskimi stimulatorji – zabavno in koristno. Tu je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali izdelati lepo in funkcionalno otroško sobo, ki bo vašemu otroku pomagala pri razvoju.

Barve v otroški sobi (Zakaj je barvni kontrast dojenčkom tako zanimiv?)

Ste vedeli, kako močno različne barve vplivajo na kognitivni razvoj dojenčkov?

Črno-bela je preprost primer kontrastnih barv. V primeru, da se vam to zdi dolgočasno ali neprivlačno, poskusite temno modro z apnenčasto rumeno, češnjevo rdečo z otroško roza, temno rjavo in svetlo zeleno ter druge zabavne barvne pare za oblikovanje otroške sobe za novorojenčka. Še več, to so tudi spolno nevtralni odtenki. Tako je otroška soba nared, ne glede na to ali pričakujete fantka ali deklico.

Otroška soba in razvijajoče se teme v otroški sobi

Ne držite se klasične zasnove otroške sobe. V nasprotju z drugimi sobami v hiši, v otroški sobi biva vaš otrok, ki se nenehno uči, raste in razvija. Otroška soba mora odražati ta čudovit postopek; sprva je dekoracija otroške sobe odločitev, ki jo sprejmemo starši, kasneje pa odločitev, ki jo naredi sam otrok, tako da lahko izpopolni svoje odločilne veščine skupaj s svojimi estetskimi sposobnostmi.

Ogledalce, ogledalce na steni povej…

Ogledalo je fascinanten predmet, ki najde svoje mesto v mnogih pravljičnih zgodbah in filmih za otroke. To je predvsem zato, ker je odlična igrača za dojenčke. Ko opazijo lastne odseve, jih preplavi veselje. To je predvsem posledica ponavljajočih se gibov in podzavestne sposobnosti razlikovanja med tem, kaj je resnično in kaj ne. Bodite pozorni, da je ogledalo posebne vrste, primerno za otroško sobo – torej takšno, ki ga ni moč razbiti. Le tako lahko zagotovite varnost vašega otroka.

Otroška soba naj bo slikovita, barvna in pisana.

Fotografije vas ali ostalih družinskih članov, zbranih v obliki družinskega drevesa ali stenske nalepke z različnimi pticami in živalmi itd., so vizualna orodja, ki bodo otroku okrepila spomin. Stenske nalepke lahko seveda tudi menjate, saj boste tako spodbudili domišljijo vašega dojenčka oz. otroka. Stenske nalepke v obliki abecede, poštevanke, besed…, so poleg dekoracijskega tudi izobraževalnega pomena.