Trenutek, za katerega živimo starši! Prvi koraki otroka

Trenutek, za katerega živimo starši! Prvi koraki otroka

V otrokovem prvem letu je veliko mejnikov, ki jih začne dosegati že prav kmalu. Pa poglejmo.  Od rojstva pa nekje do 2 mesecev starosti bo v ležečem položaju že nekako oponašal vzorec korakov. V naslednjih dveh mesecih bo sposoben izvajati “mini sklece”. To pomeni, da v leže na trebuhu začne s pomočjo rokic dvigovati glavico in trup. Tako krepi zgornji del telesa. V 5. mesecu se otroček v vašem naročju že rahlo pozibava naprej in nazaj. To je odlična tehnika za krepitev malih nogic. Do 9. meseca se že nauči samostojno sedeti, za kar potrebuje močne vratne mišice, nadzor nad glavico ter dobro koordinacijo. V obdobju med 9. in 12. mesecem starosti pa so malčki že ob opori pripravljeni vstajati sami. In tako se začne. Morda mu uspe samostojno stati nekaj sekund, nato pade na tla. Vsak nov poskus je zanj nov uspeh.

Hoja uvaja novo neodvisnost za vašega otroka. To lahko vodi do novih izzivov tudi za starše. Največji izziv je zaščititi svojega otroka.

Otrokovi prvi koraki – za mnoge starše in otroke najbolj vznemirljiv mejnik. Trenutek, za katerega starši živimo. Dojenčki v povprečju naredijo prve korake okoli prvega rojstnega dne. Čas, kdaj se bo to zgodilo, je za vsakega otroka drugačen. Nekateri dojenčki začnejo hoditi pred 12 meseci. Nekateri dojenčki shodijo šele po prvem rojstnem dnevu. Ne primerjajte napredka svojega otroka z dojenčki svojih prijateljev ali drugih otrok. Vendar se pogovorite z otrokovim zdravnikom, če ste zaskrbljeni zaradi napredka vašega otroka.

Potrpežljivost je ključnega pomena, saj se vsak otrok razvija drugače in s svojim tempom, zato, če vaš dojenček do 10. meseca ne križari ali hodi do svojega prvega rojstnega dne, to ni razlog za skrb. Otrokovega razvoja res ne morete pospešiti, zato še naprej nudite varne in zabavne možnosti za vadbo hoje med igro.

 

Poskrbite za varnost otroka!

Olajšajte svojemu otroku, da naredi prve korake v vašem domu, tako da odmaknete pohištvo, če je le mogoče. Tako otroku omogočite dovolj prostora za hojo. Prepričajte se, da se pohištvo ne bo prevrnilo na vašega otroka, ko se želi ob njem dvigniti v stoječi položaj. V trgovinah z izdelki za dom so na voljo kompleti za pritrditev velikega pohištva na steno.

Kako “pravilno” spodbudite otrokove prve korake? Obstaja veliko načinov za spodbujanje hoje, najboljši pa je, da otroku omogočite čim več priložnosti, da raziskuje s svojim telesom in ga preizkusi sam.

Učenje hoje nikakor ni kot učenje umivanja zobkov ali kot učenje pisanja. Prvi koraki se začnejo, ko otrok sam pri sebi začuti, da je dovolj stabilen in si upa. Takrat bo shodil, sam. Vodenje v hojo za roki  je nesmiselno tako za tistega, ki vodi, kot za otroka, ki je voden. V takem položaju je otrok prisiljen v iztegovanje trupa nazaj in posledično v hojo po prstih, nestabilnost, odsotnost prestreznih reakcij in psihično odvisnost. Ko otrok shodi sam, ima roki spredaj, s čimer je pripravljen na oporo pri morebitnem padcu.

“Hoja po dveh nogah” – je že od rojstva dalje edini cilj v dojenčkovi naravi. Ta pot je zapisana v genih. Če mu omogočite pogoje, bo sam prišel do tega cilja.

Pustite mu, da sam najde svoj trenutek oziroma svoj čas, svoj tempo,… tako si tudi gradi večjo samozavest, bolj bo samodejno gradil varovalne reakcije pred morebitnimi padci, saj so to vse nagonski procesi.

Morda se ne zavedamo, vendar največ škode lahko dojenčku pri pripravi na prve korake in trenutka, ko shodi, naredimo prav starši. Komaj čakamo trenutke, ko se začne kotaliti, ko samostojno sedi, ko naredi prvi korak in nekako z raznimi pripomočki in pa s prehitrim posedanjem ter prehitrim postavljanjem na noge pospešujemo korake do cilja. Dojenček pa morda za to fizično še ni sposoben.

Nastavite mu mamljivo igračo. Isti triki, ki lahko otroka privabijo, da se plazi ali dvigne na noge, lahko pomagajo motivirati tudi začetnike pri hoji. Navdušujoče igrače postavite tik izven dosega, ko se dvigne, da stoji in vaš dojenček bo morda preizkusil nove načine, kako priti do svoje nagrade.

Ponudite mu potisno igračo. Majhen voziček za pomoč pri učenju hoje daje vašemu otroku nadzor, ko ga prime in potiska pred seboj. Poleg tega mu bo dal podporo, ki jo potrebuje, ko bo delal prve korake, izboljšal svoje ravnotežje in povečal svojo samozavest.

Ne pozabite kupiti trdnih čevljev, ki ostanejo na nogah vašega otroka. To daje vašemu otroku dodatno podporo pri hoji. Ščiti tudi njegova ali njena stopala pred urezninami in poškodbami. Čevlji z vezalkami se morda bolje prilegajo in so varnejši kot natikači.

Deli prispevek