Aktivno življenje: Sprehodi z dojenčkom in kaj vzeti s seboj?

Aktivno življenje: Sprehodi z dojenčkom in kaj vzeti s seboj?

Res, da je aktivno življenje priporočljivo skozi vse leto, vendar je pomlad tisti čas, ko se vedno radi odpravimo na svež zrak. Sonce se prebuja in je toplejše, dan se daljša in še kako prav nam pride vse to. Sprehodi pa niso le preživljanje prostega časa na svežem zraku, temveč tudi način, kako priti v formo z dojenčkom. Poleg tega pa je to tudi odlična možnost, ki vam pomaga, da se z dojenčkom še bolj povežete. Preživljanje več časa na prostem dokazano pomaga dvigniti razpoloženje in raven energije, izboljša samopodobo, znižuje stres in drugo.

Ne glede na starost otroka je sprehod na svežem zraku priporočljiv. Poraja pa se nam vprašanje kaj vzeti s seboj. Posebno previdnost, svoj ritem in svojo rutino zahtevajo novorojenčki, na katere se moramo tudi pripraviti.

Sprehod z vozičkom, nosilko ali skirojem oziroma triciklom

Načinov za sprehode na svežem zraku je veliko. Najbolj primerno in praktično je seveda vozičkanje. Seveda pa tega ne marajo vsi otroci. Zato so idealna rešitev za sprehode z dojenčki tudi nosilke. Nosilke so uporabne tako za novorojenčke, ko je otrok obrnjen proti vam in še bolj povezan z vami. Ali pa za malce starejše dojenčke, ko že zaznavajo in opazujejo okolico in so obrnjeni v isto smer kot vi. Uporabne so tudi za terene, kamor se z vozički ne morete odpraviti. Ko so otroci malce starejši in jim vse skupaj postane nezanimivo, enostavno voziček nadomestimo s triciklom. Otrok s tem postaja samostojnejši. Sprehodi so jim bolj zanimivi, ko pa se male nogice toliko utrudijo, se mirno lahko za kratek čas odpočijejo v triciklu. Pri še starejših otrocih pa je aktualen skiro.

Ne glede na to, kako in s čim se odpravite na sprehod, vedno poskrbite, da imate s seboj;

  • Vedno imejte pri sebi dovolj tekočine  in manjši prigrizek zase in za dojenčka. Naj vas lakota dojenčka ne preseneti, tudi če že imate urejen ritem hranjenja. Če še vedno samo dojite, poskrbite za dovolj tekočine zase. Za hidracijo vašega telesa poskrbite z jekleničko, ki zadržuje tekočino hladno ali toplo do 8h. Drugače pa je priporočljivo s seboj vzeti še kakšen obrok adaptiranega mleka ali sadje. Vse je seveda odvisno od starosti dojenčka. Za vas pa je pomembno, da ohranjate uravnotežen nivo energije skozi celoten sprehod. Če se odpravite na sprehod z nosilko, bodisi po ravnem ali malce v hrib, je to še toliko bolj pomembno.

  • Vlažilni robčki vedno pridejo prav. So “must have” v naši previjalni torbi ali nahrbtniku. Uporabni so za nadomestek tekoče vode pri menjavi pleničk. Prav tako z njimi vedno lahko obrišemo roke in obraz, ki so umazane od hranjenja ali preprosto od umazanije, ki se nabira na prepotene roke. Vlažilni robčki naj bodo iz naravnih sestavin, brez alkohola, parfumov, parabenov in ostalih škodljivih snovi.
  • Krema za sončenje za oba je nepogrešljiv del “obvezne opreme” na sprehodih, ne glede na letni čas. Vaša koža je zaradi hormonskih sprememb med nosečnostjo in po porodu veliko bolj podvržena spremembam kot so sončne pege in rjave lise. Zato je pomembno, da poskrbite za preventivo.

Vemo, da sonce ugodno vpliva tudi na zdravje in počutje otrok. Omogoča nastanek vitamina D. Pozitivni vpliv sončnih žarkov ob zmernem sončenju se kaže tudi v krepitvi imunskega sistema proti nalezljivim boleznim ter v izboljšani oskrbi tkiv s kisikom. Izogibajte pa se prekomerni izpostavljenosti sončnim žarkom, ki lahko še toliko bolj škodi nežni otroški koži in jo primerno in pravočasno zaščitite.

  • Tetra pleničke in pleničke za previjanje ter podloga. Tetra plenička je primerna, saj z njo lahko preprečimo, da bi sončni žarki prišli do dojenčka v vozičku. Voziček prekrijemo le delno, saj je pomembno, da do otroka še vedno pide dovolj zraka. V previjalni torbi ali nahrbtniku imamo vedno rezervne pleničke za previjanje. Podloga niti ni tako nujna je pa priporočljiva za lažjo in bolj  higienično menjavo pleničk.
  • Udobna obutev za vas. Ob lepem sončnem vremenu se rado zgodi, da sprehodi postanejo daljši kot smo predvidevali. Da bo druženje s tvojim malčkom prijetno, le poskrbite za udobne čevlje.
  • Zaščita pred piki. Zaščitite sebe in dojenčka pred nadležnimi piki mrčesa. Za lažjo zaščito brez nepotrebnega pršenja sredstev lahko uporabite tudi inovativne nalepke z vonjem limoninega evkaliptusa in citronele. Nalepke za zaščito proti mrčesu se enostavno nalepijo na oblačila, voziček, itd. Njihov vonj za zaščito pred mrčesom zdrži 72 ur.
  • Rezervna oblačila. v spomladanskem in jesenskem času, pa tudi poleti poskrbite, da imate s seboj prehodno kapico, klobuček, dodatno jopico, rezervni bodi ter rezervne hlačke.  Tudi ko otroci že tekajo in dirkajo na okrog s skiroji in tricikli, je priporočljivo, da imamo s seboj rezervna oblačila. Nikoli ne vemo, kdaj se bodo polili s tekočino ali popackali s kakšnim prigrizkom. Za vas poskrbite, da imate s seboj rezervno majico in nogavice. Še posebej pri hoji v hrib in še z nosilko z dojenčkom na sebi, ko je napor malo večji, se kaj hitro preznojimo.
  • Dojenčkova ninica ali najljubša igračka oziroma duda. Kljub temu, da so otroci siti, previti in naspani in uživajo na svežem zraku, se včasih zgodi, da postanejo sitni. Zato je dobro imeti vedno s seboj njegovo najljubšo ninico, igračko ali dudo. Vendar ne pretiravajte s številom igračk. Dovolj je ena, da preusmeri njegovo pozornost za kratek čas in mu da občutek varnosti, da se umiri. Saj je želja, da bi otrok še vedno opazoval prelepo naravo.

 

Deli prispevek