Ustvarjanje popolnega okolja za spanje vašega dojenčka

Ustvarjanje popolnega okolja za spanje vašega dojenčka

Prihod novega družinskega člana

Prihoda novega družinskega člana se zelo veselimo. Vendar ne smemo pozabiti, da to lahko zahteva kar nekaj časa. Potrebno je pripraviti vse potrebno za njegov prihod, od pripomočkov in oblačil in nenazadnje tudi stvari za novopečeno mamico, ki bo bodisi dojila, bodisi hranila novorojenčka po steklenički. Poleg tega je potrebno pripraviti prostor, kjer bo vaš novi član čez dan počival in ponoči spal. To, ali bo imel že od samega začetka novi član svojo otroško sobo, je vaša odločitev. Sigurno pa bo kaj kmalu prišel čas, ko boste morali opremiti otroško sobo in vašemu novorojenčku, dojenčku ali malčku urediti popolno okolje za miren spanec. Verjetno ogromno časa porabite za sprehajanje po trgovinah z otroško opremo ali brskanje po spletnih trgovinah. Poleg seznama, ki ga najverjetneje imate, vsaj okvirnega, se na spletu in v katalogih najde še marsikaj.

Prav zagotovo pa ga ni starša, ki ne bi pomislil najprej na varno spanje novorojenčka in nato na to, da mu bo ves čas prijetno toplo. V začetnih dnevih, tednih in mesecih za topel spanec vašega novorojenčka poskrbi prijetna topla odeja ali posteljnina. To je dovolj, saj je otrok sprva še malo aktiven v spanju. Vendar kaj kmalu temu ni več tako. Otrok postane bolj aktiven tako čez dan, kot tudi med spanjem. Tako se hitro začne obračati in s tem tudi odkrivati. Vas tare skrb, da mu ni dovolj toplo, nenehno vstajate in preverjate, ga pokrivate nazaj. To se verjetno zgodi tudi večkrat na noč. Tako ste nenaspani vi. Zato ste prav gotovo že pomislili na spalno vrečo. Odlična rešitev za malčke nekje po 6 tednu starosti.

Če ste v dvomih, kako izbrati pravo – varno spalno vrečo za vašega dojenčka, je spodaj nekaj napotkov.

Otroške spalne vreče in SIDS

Otroci so kot male vrtalke in spalne vreče so bile v osnovi zasnovane tako, da bi preprečile možnost, da se dojenčki med obračanjem pokrijejo čez glavo. Zaradi morebitnega pregrevanja so raziskave pokazale tudi, da lahko spalne vreče za dojenčke zmanjšajo tveganje za sindrom nenadne smrti dojenčka (SIDS). Zato so v zadnjem času spalne vreče postale pravi “must have” za novopečene starše. Poleg tega vam spalne vreče prihranijo skrb, da bi se vaši malčki nenehno odkrivali in bi jih zeblo. Za miren otrokov spanec je zelo pomembno, da je temperatura prostora konstanta.  Nenadne spremembe temperature lahko motijo ​​otrokov spanec.

Kako izbrati pravo spalno vrečo

Zelo in najbolj pomembno pri izbiri otroške spalne vreče je, da ne kupite prevelike. Prevelika spalna vreča otroku omogoča, da kaj hitro popolnoma zleze vanjo in ostane v njej ujet.

Varna uporaba spalnih vreč

Varnost spalnih vreč je odvisna od pravilne uporabe. Paziti morate, da se izognete:

Pregrevanju – za pokrivanje dojenčka v spalni vreči nikoli ne uporabljajte prešite odeje ali odeje, ker bi bil otrok v nevarnosti pregretja.

Slabo prilegajoče se spalne vreče – pomembno je, da kupite spalno vrečo prave velikosti, da otroku preprečite, da bi ponoči zdrsnil v vrečo.

Kapuce – nekatere spalne vreče imajo pritrjene kapuce, ki se jim je treba izogibati, ker naj bi povečale tveganje za SIDS.

V otroški sobi naj bo vedno nameščen sobni termometer. pred vsakim spanjem skrbno preverite sobno temperaturo. Če bi želeli preveriti ali je otroku premrzlo ali pretoplo, to preverite na njegovem trebuščku. rokice in nogice niso pravo merilo zato, saj so običajno precej hladnejše. Če se vam zdi trebušček prevroč, zmanjšajte temperaturo sobice ali obratno, če je trebušček prehladen, jo povišajte.

Spalna vreča z nogicami

Za še več svobode pri obračanju malčka  ponoči z ene strani na drugo poskrbite s spalno vrečo z nogicami.  Spalna vreča z nogicami je topla in udobna. Spalna vreča ima spredaj zadrgo, ki se lahko do konca odpne. Tako je rutina oblačenja in slačenja enostavna. Spalna vreča z nogicami ima pod rokicami dovolj veliko odprtino, da je udobna kot pižama.

Ko vaš dojenček spi v spalni vreči, odeje ne potrebuje več. Lahko smo prepričani, da se med spanjem ne bo odkril ali potegnil odeje čez obraz. Spalna vreča ima dolge nogice iz mehkega bombažnega roba, s pomočjo katerih lahko tudi skrijete stopalca. Namenjena je uporabi pri sobni temperaturi v območju 15-23°C. Spalna vreča je na obeh straneh narejena iz mehkega Organic Jerseyja. V notranjosti je polnjena z antialergijskim, lahkim, silikonskim flisom, ki dojenčku zagotavlja toploto in še večjo mehkobo. Spalna vreča z nogicami je na voljo v dveh različnih velikostih. Ena je primerna za otroke od enega do treh leta, druga, večja velikost pa je namenjena otrokom od dveh in pol let do šestih let.

 

 

Deli prispevek